De Sjelme
va Heële

Vrienden sinds 1983
Het actuele seizoen in beeld
sjelme va heele

Het ontstaan van De Sjelme

Op 28 augustus 1983 komt de eerste ledenvergadering van de Sjelme bij elkaar in de “Oliemolen”. Er moeten een hoop zaken besproken worden, maar het bestuur (“organisatie” was toen het woord) heeft al het een en ander uitgedokterd. Het ligt natuurlijk ook erg voor de hand: onze naam “Sjelme” kan niet anders dan verbonden worden met de “Schelmentoren” uit Heerlen. En “sjelmen” zijn niets anders dan narren, dus we weten ook wat we moeten aantrekken. (Het blijkt het enige jaar geweest te zijn dat een motto bedenken voor de optocht zonder slag of stoot verliep)

Met veel enthousiasme is er dat seizoen gebouwd aan een “Sjelmetoren” door de jongens. Voorgeknipte stukken stof werden bij iedereen thuis afgeleverd (ook door jongens bedacht), wat resulteerde in 31 verschillende kostuumversies en hoofddeksels. Niet iedereen was zo handig met naald en draad. Na het nodige vergaderen wordt besloten tot het houden van een “Sjelmebal”, een traditie die nóg in stand wordt gehouden. De carnaval was uiteraard een succes, hoewel veel mensen nog even moesten wennen aan het fenomeen “schminkschema’s” en “op tijd komen”. Het eerste gezamenlijke diner werd ook op touw gezet, in een Griek, genaamd “Zorba’s”. 31 Bij elkaar geraapte schoolvrienden, maar de “Sjelme” waren geboren!

sjelme va heele

De cijfers

Er is een hoop te vertellen over de Sjelme va Heële, maar in het kort komt het hierop neer.

Sjelme

Optochten

jaar geleden opgericht

Prijzen

Elk seizoen heeft z’n eigen verhaal

In onze blogs nemen we jullie mee naar de afgelopen seizoenen.

Anekdotes, sterke verhalen en de waarheid kort en bondig samengevat.

2023

2023

[dipi_typing_text typing_prefix="Het jaar " typing_text=" 2023" typing_suffix=" in vogelvlucht."...

2022

2022

[dipi_typing_text typing_prefix="Het jaar " typing_text=" 2022" typing_suffix=" in vogelvlucht."...

2021

2021

[dipi_typing_text typing_prefix="Het jaar " typing_text=" 2021" typing_suffix=" in vogelvlucht."...

Hoe ontstaat zo'n idee voor het nieuwe seizoen nu eigenlijk?

Het begint allemaal met afwachten. Wachten tot het officiele thema door De Winkbulle bekend wordt gemaakt. Pas dan kunnen we gaan brainstormen over hoe wij als groep het thema invulling kunnen geven. Daarbij nemen we als uitgangspunt de haalbaarheid van de uitvoering; de pakken en wagen(s) moeten natuurlijk wel te realiseren zijn. Waarbij ik moet aantekenen dat het bouwen van een wagen door een groep handige mannen meestal veel minder tijd in beslag neemt dan het maken van tientallen carnavalspakken. En een pak is meer dan alleen een jas en een broek; handschoenen, mutsen of hoeden, schoenen, versieringen, emblemen, plakletters enz. In de beginjaren maakten we zelfs nog met de hand onze eigen pruiken. Als basis namen we dan een haarnetje, sommigen met een handige moeder lieten dan een netje haken. Die waren steviger. En dan was het een kwestie van honderden draden knippen en deze in het netje knopen. Wat een klus was dat… En dan vaak ieder jaar een andere kleur! Links en rechts op deze site kom je nog wel enkele foto’s uit die jaren tegen.

sjelme va heele

Nog even geduld! We mogen weer los over:

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

De nieuwe generatie

Volgens de Sjelme van het eerste uur wordt het langzamerhand tijd dat de jonge generatie het stokje gaat overnemen. Ze hebben het carnaval vieren allemaal van jongs af aan geleerd. En nu komt dan de tijd dat ze ook het organisatorische deel van de club moeten overnemen. Feest vieren doen ze in alle opzichten al meer/beter/langer dan de oude garde! En ook deze generatie bikkels kent inmiddels het aloude motto ” ’s avonds een vent, ’s morgens een vent!”. In alle vroegte staan ze er weer de volgende morgen, klaar voor het volgende biertje om de dag mee aan te snijden.

sjelme va heele

De verbindende factor

Het mag weleens gezegd worden; zonder onze alom gewaardeerde voorzitter zouden de Sjelme al jaren geleden uit elkaar zijn gevallen in kleine splintergroepjes. Ernst is de lijm die alle delen van de groep al jaren aan elkaar lijmt. Waar een barst onstaat, staat hij direct met de lijmspuit klaar voor reparatie. En verbinden kan ie!

Ernst, namens ons allen: bedankt!

1994
Café De Blauwe Schuit, Heerlen

2001
Restaurant In gen Thun

2023
Café Pelt, Heerlen

En we hebben bewegend beeld....

Een opname van de uitzending op L1 TV. Deze opname vindt traditiegetrouw ieder jaar plaats op de hoek van het Pancratiusplein in Heerlen. Dé plek waar iedereen z’n beste beentje voorzet!

sjelme va heele

En we hebben nog meer bewegend beeld....

Dit fragment komt uit de optocht van 2023, het is het einde van de route, net vóór de ontbinding.

sjelme va heele

En dan is er ook nog dat liedje…

Het Sjelme lied

En dan is er ook nog ooit een lied geschreven, het in onze contreien wereldberoemde Sjelme lied. Iedere Sjelm kan het meezingen en we bléren het regelmatig tijdens gastoptredens bij diverse evenementen (waar niet iedereen altijd van gecharmeerd is…).

Het lied is opgenomen op 17 januari 1988 in voormalig café Het Drieluik in Heerlen. De bedoeling was dat het lied door alle leden werd gezongen. In praktijk bleek dat echter geen haalbare kaart. Uiteindelijk is het lied door twee leden ingezongen: Sandra Schmeetz en Rob Oostdam.

De mooiste plaatjes van 2023

Met een dikke dankjewel aan Paul, huisfotograaf van de Sjelme!